Markedsjefen har ordet:
Det er ikke økonomien som stopper oss, men mangelen på folk!
Norge står midt i en varig omstilling. Vi blir stadig flere eldre, og samtidig har vi stadig færre helsearbeidere. Som finansminister Jens Stoltenberg nylig uttalte i VG: «De viktigste beslutningene vi tar kommer til å handle om hvor arbeidskraften vi har settes inn.»
Av Jørn Torp Nango, DigiRehab
Fra hjelpebehov til hverdagsmestring: DigiRehab som en del av løsningen
«Helsetjenestene må bidra til at flest mulig har god helse og fungerer best mulig i hverdagen.»
– Stortingsmelding nr. 21 (2024–2025)
Stortingsmeldingen «Helse for alle – Rettferdig prioritering i vår felles helsetjeneste» slår fast at vi står overfor et veiskille i helse- og omsorgstjenestene. Presset på tjenestene øker, arbeidskraften blir knappere – og for at vi fortsatt skal kunne tilby gode, likeverdige tjenester i hele landet, må kommunene prioritere smart og forebygge mer.
Her spiller DigiRehab en viktig rolle. Våre digitale treningsprogrammer er utviklet nettopp for å forebygge funksjonsfall, gjenoppbygge styrke etter sykdom og skade, og støtte mennesker til å leve aktive, selvstendige liv så lenge som mulig – i tråd med både brukernes ønsker og samfunnets behov.
Forebygging og funksjonsbevaring – nøkkel til rettferdig prioritering
Meldingen peker på at tjenester som fremmer mestring og utsetter hjelpebehov er avgjørende for å sikre bærekraft og rettferdig ressursbruk i helsetjenesten. DigiRehab hjelper kommunene å realisere dette ved å tilby:
- Individuelt tilpasset trening direkte i hjemmetjenesten
- Brukervennlig teknologi som støtter ansatte i hverdagen
- Dokumenterte prosesser som gir oversikt over framgang og effekt
Kommuner som Sagene bydel (Oslo), Gjerstad, Nesna og flere andre, har allerede implementert DigiRehab som en del av sitt forebyggende arbeid. De bruker treningen som et tiltak for å støtte hjemmeboende eldre som står i fare for funksjonsfall – og resultatene peker etter kort tid i riktig retning: økt selvstendighet, færre behov for omfattende pleie og mer effektive tjenester.
Eksempler fra virkeligheten
I Sagene bydel er DigiRehab en del av strategien å hindre at brukere går fra å trenge én til to pleiere til daglig stell – et kritisk skille både for livskvalitet og ressursbruk.
– Ingen ønsker at en pasient skal trenge to pleiere for stell. DigiRehab hjelper oss å bremse denne utviklingen, sier Mia Wedegren, enhetsleder i bydelen.
Nesna kommune, med kun 1800 innbyggere, har ved å ta løsningen bruk, identifisert og aktivert skjulte ressurser hos sine brukere.
– Når vi setter oss ned sammen med brukeren og gir dem trygghet til å prøve, ser vi at mange har mer kapasitet enn vi trodde, og vi kan jobbe målrettet ut fra det. Det handler om å møte folk med tro og tid, sier hjelpemiddelkoordinator Sindre Remman.
I Gjerstad kommune har DigiRehab blitt en del av en bredere satsing på forebygging, gjennom både Prehab (helsefremmende arbeid) og Rehab (gjenopptrening).
– Vi må tenke nytt for å møte framtiden. DigiRehab hjelper oss å organisere og målrette innsatsen for de som kan klare mer selv, sier Camilla Sunde, tjenesteleder for forebygging og utvikling.
Digitale verktøy med menneskelig verdi
I stortingsmeldingen understrekes det at teknologi må tas i bruk der det gir verdi. DigiRehab er nettopp et slikt verktøy – det frigjør tid, gir struktur og innsikt, og bygger på relasjonen mellom ansatte og brukere. Treningen blir ikke et tillegg, men en naturlig del av tjenesten – utført av ansatte som kjenner brukerne.
Samtidig gir løsningen mulighet til å hente ut effektdata, dokumentere gevinst og evaluere innsats. Det gjør det lettere for kommunene å følge opp egne mål, og å prioritere klokt – i tråd med meldingen.
Vår felles helsetjeneste – og vårt felles ansvar
Stortingsmeldingen legger vekt på at «alle skal få helsetjenester basert på behov, ikke evne til å betale, kunnskap eller sosial status». Samtidig pekes det på at behovene må vurderes helhetlig – og at tjenester som fremmer mestring må prioriteres høyere.
DigiRehab gjør nettopp det: Vi styrker kommunene i å tilby et aktivt, målrettet og rettferdig helsetilbud til eldre – uavhengig av tilgang på spesialisert helsepersonell, geografi, funksjon eller sosial bakgrunn.
Vil du vite hvordan din kommune kan jobbe mer systematisk med forebygging i tråd med stortingsmeldingens føringer? Kontakt oss i DigiRehab – vi er står klare for å hjelpe dere!