Nullstill

Support nr:: +45 72 11 21 42

Direktøren har ordet:

Er det lettere å heller tilby en eldre en rullator, enn trening?

”Vi ønsker alle å oppleve 100 friske år, men i realiteten får de fleste av oss bruk for hjelp. Hvis deler av den hjelpen kan komme fra teknologi er det et kjempe pluss."

Den gode businesscase

Der er allerede nå press på helsepersonellet som hjelper de eldre, og det blir bare økende i de kommende år. Hvis noe av den hjelp kan komme fra teknologi, eller teknologi kan hjelpe til med å holde oss friske og selvhjulpne, er det jo et kjempe pluss.” forteller Niels Heuer, direktør i DigiRehab.

I DigiRehab arbeider de datadrevet, og er sterkt opptatt av data som fundament for evaluering, ledelse og prioritering. ”Vi ser, er der en vesentlig forskjell mellom oss og andre treningsløsninger. Det er på alle parametre en god businesscase.” utdyper Niels Heuer, direktør i DigiRehab.   

I DigiRehab har de allerede gang på gang fått bekreftet, at de eldres livskvalitet øker, og at det frigjøres betydelige ressurser i kommunene, når det trenes strukturert og målrettet. I gjennomsnitt blir 70 prosent av de eldre, som trener, sterkere. Dessuten reduseres etterspørselen på pleie med 5 timer for hver time, det investeres i DigiRehab trening.

Allikevel opplever de i DigiRehab utfordringer med, at de gang på gang skal bevise deres business case, fordi mange kommuner har hatt dårlige opplevelser med leverandører, som har oversolgt deres løsninger. På den bakgrunn peker de i DigiRehab på, at det bør være bedre muligheter for en verifisering av de data og beregninger, som ligger bak den enkelte business case. En sådan verifisering vil kunne anvendes som objektivt beslutningsgrunnlag og gjøre det enklere for kommunene å treffe opplyste beslutninger om anvendelse av forskjellige velferdsteknologiløsninger.

Rammevilkår er avgjørende for skaleringen av velferdsteknologi

Niels Heuer peker på, at der er behov for rammevilkår, som i langt høyere grad hjelper og guider kommunene til prioritering og valg av teknologier. For det er enormt mange erfaringer både i Danmark og i andre land med hensyn til, hvilke teknologier, som virker, og samtidig er der et kjempe potensiale forbundet med skaleringen av velferdsteknologi.

I DigiRehab møter de mange kommuner, som etterspør kvalifiserte anbefalinger og støtte til implementering av velutprøvde løsninger. Men de opplever også, at selv om en løsning er implementert og i vellykket drift, så er det ikke en naturlig utvikling, at man skalerer bruken.

På det nåværende tidspunkt er det administrativt enklere for kommunen at gi en innbygger en rullator enn det er å tilby forebyggende eller rehabiliterende tjenester i hjemmet. Hjelpen kommer oftest først, når personen allerede har falt eller har fått problemer med hoften.

”Derfor er det bruk for nasjonale retningslinjer – f.eks.. som i Nederland, hvor man har satt inn forebyggende fallstrategi på et nasjonalt plan” understreker Niels Heuer, direktør i DigiRehab.

Avslutningsvis, på bakgrunn av de mange erfaringer som DigiRehab har gjort seg, peker Niels Heuer på 4 konkrete politiske tiltak, som han vurderer, vil gjøre det enklere å utbrede bruken av velferdsteknologi:

  1. Strukturelt er det i dag for vanskelig for kommunene å utføre forebyggende innsatser i hjemmet. Her bør loven være mer fleksibel.   
  2. Bedre muligheter for at søke midler til implementering og skalering.
  3. Et forum for skalering på tvers av kommuner.
  4. Reglene for bruken av AI bør oppdateres.