Sagene bydel er godt i gang med å tilrettelegge for trening for eldre med hjemmesykepleien ved hjelp av DigiRehab. Etter bare en måned sier de at de er overrasket over resultatet.
Det er Ubah Haji og Øivind Nerdrum Arnesen som holder i prosjektet i bydel Sagene i Oslo. Så langt har de elleve eldre som hver uke trener hjemme med bistand av hjemmesykepleien.
– Vi hadde alt for høy statistikk på antall fall, og uttrykninger fra trygghetsalarm, og da vi fikk vite om DigiRehabs produkt så vi at dette kunne fungere for oss, forteller Arnesen.
DigiRehab er en tjeneste som tilbyr enkel trening hjemme for eldre i samarbeid med hjemmesykepleien, med hjelp av en Ipad. Brukeren får en screening, som brukes til objektivt å avdekke og monitorere rehabiliteringspotensialet hos kommunens eldre brukere.
Kontroll
Han mener den digitale tilnærmingen er noe av nøkkelen.
– Å bruke digitale hjelpemidler, hvor hver bruker for sitt eget tilpassede program er veldig gunstig. At vi kan følge fremgangen for hver bruker gjør at vi hele tiden har kontroll på hvor vi må gjøre mer eller mindre. Allerede ser vi gode resultater, vi er overrasket over hvor lite som skulle til, sier han.
– Fortell?
Ubah Haji er ikke sen om å ta ordet.
– Det er helt fantastisk! En mann som har trent siden begynnelsen av mai sa en dag at han hadde en overraskelse til meg. Han har ikke kunnet gå uten prekestol, men denne dagen holdt han armene høyt over hodet, og kunne gå alene. Og de siste to ukene har vi sluttet å smøre mat til ham, og han kan stå opp uten vår hjelp. Kona hans er også veldig glad, ler Haji.
Arnesen forteller at alle brukerne så langt har en klar forståelse av modellen.
– Det er også viktig for oss at brukerne er fornøyde, vi har så en klar forståelse av at de er positive til modellen med både person og skjerm. Ikke bare merker de endring på kroppen, de ser også resultatet på skjermen, og det tror jeg motiverer veldig, sier han.
Overrasket
Han sier at noe av nøkkelen til den foreløpige suksessen var forankring i avdelingen.
– Vi planla godt, og la en struktur for gjennomføring. Jeg passet på at alle var godt informert om hvordan vi skulle gjennomføre det, og om målet. Det resulterte i at de ansatte fant sine brukere med behov, og vi landet på hvor mange som skulle være med i prøveperioden, sier han. Vi håper å ha 50 brukere i DigiRehabs prosjekt innen utgangen av 2020, legger han til.
Arnesen forteller at både de ansatte og brukerne er overrasket over den raske fremgangen.
– Det er jo fantastisk, både for dem og for oss. Vi har også en dame som er 106 år gammel, som har hatt store problemer med balansen. Takket være DigiRehab kan hun nå gå i trapper igjen, og det betyr mye for hennes hverdag.
Haji sier det er flere som vil være med.
– Ja, vi har venteliste, og det er mange som ønsker å prøve dette. For folks hverdag har det veldig mye å si å være selvhjulpen. Og i tillegg får vi brukt våre ressurser bedre, så dette er virkelig en vinn-vinn-situasjon.