Sylvi Arnesen er 67 år, og har bodd på Sagene i hele sitt liv. Arbeidskarrieren har hun brukt til å hjelpe andre. Nå er det hennes tur til å få hjelp.
I leiligheten hennes er det store vinduer som slipper inn mye lys, og det er fargerike møbler og bilder. Vi er invitert fordi Arnesen vil fortelle om en helt spesiell type trening som hun har holdt på med de siste månedene.
Korona-situasjonen gjorde at både hun og mange andre eldre ble sittende mye hjemme. Men i Bydel Sagene hadde de tatt i bruk trening hjemmefra, ved hjelp av et avansert program installert i en Ipad.
– Dette har vært veldig allright. Jeg er ikke så ustø som jeg var, og jeg merker at jeg er blitt sterkere sier Arnesen.
Les også: – Vi er overrasket over de gode resultatene etter så kort tid
– Nyttig hjelpemiddel
Arnesen har hatt lårhalsbrudd, og i tillegg har hun kreft.
– Medisinene gjør meg svimmel og før koronaen måtte jeg få andre til å handle for meg eller bestille på nett. Jeg turte ikke å gå ut i frykt for å falle. Det endte med at jeg falt i trappen, og det var etter dette at jeg fikk tilbud om den digitale treningen, forteller hun.
Det er DigiRehab som har utviklet treningsprogrammet. Kort fortalt blir pasienten screenet før første trening, og den analyserer dataene for å finne de optimale øvelsene for hver enkelt pasient. Treningen gjøres med veiledning fra bydelen.
– I tillegg er det screeninger underveis, som viser en kurve for effekten av treningen. Det er et veldig nyttig hjelpemiddel, og resultatene for Sylvi har vært imponerende, sier Øyvind Nerdrum Arnesen, som er fysioterapeut for Bydel Sagene, og ansvarlig for utrullingen av hjemmetreningen.
Sylvi Arnesen har nå trent to ganger i uken i 12 uker.
– Jeg vil gjerne fortsette med dette. Situasjonen nå er at jeg handler selv, og er ute og går hver dag. Jeg har til og med støvsuget i dag, sier hun med et stort smil.
Les også: – Mange eldre er blitt passive i koronatiden, og dette er en vitamininnsprøytning
Vinn-vinn
Nerdrum Arnesen mener treningen er i alles interesse.
– Hvis man skal imøtekomme behovet for at eldre bor hjemme lengre er løsningen selvstendiggjøring av pasientene, dette er vinn-vinn, både for pasienten og det offentlige. Med DigiRehabs program bruker vi målinger og tall, ikke bare opplevd bedring. Da vi var ferdig med første pulje hos oss var tallene veldig gode, og vi fikk vi faktisk spørsmål fra DigiRehab Danmark om vi hadde jukset, smiler Nerdrum Arnesen.
Bydel Sagene har siden mai i år gjennomført 400 treningsøkter for eldre på Sagene. Tallene viser at 93 prosent av dem som har deltatt er blitt 41 prosent mer selvhjulpne. Hele 74 prosent av alle som har fått tilbudet har fullført hele treningsprogrammet.
Sylvi Arnesen sier at det var problematisk å få time til fysioterapeut.
– Jeg fikk beskjed om at det var seks måneders ventetid. Derfor var jeg så glad over å få dette tilbudet om hjemmetrening. Og det er jo slik at hvis kommunen satser på meg, så sparer de også. Det hadde vært mye dyrere om jeg måtte bo på sykehjem, sier Arnesen.
[:]