Hvor mange helsefagarbeider-ansatte trenger din kommune om 5 år? Og hvor skal pengene, til å dekke behovet for den økende hjemmesykepleien, komme fra? Hjemmetrening er en ny form for rehabilitering som i vesentlig grad reduserer behovet for hjemmesykepleie og helsetjenester, øker livskvaliteten hos de eldre – og som betaler seg mange ganger.
Hjemmetrening er en del av hjemmetjenesten
Hjemmetrening er en løsning som hjelper kommunene med å håndtere den største utfordringen for hjemmesykepleien i fremtiden; nemlig en markant økning i den eldre befolkningen med behov for pleie, kombinert med en mangel på helsepersonell-ansatte.
Effektmålinger viser at det er mulig å redusere eller utsette en eldre brukers behov for hjemmesykepleie med cirka 10 timer pr år for hver treningstime som investeres. Og når den eldre mestrer flere oppgaver selv, kan hjemmetjenesten være mer selektiv i det å kunne hjelpe flere brukere.
Trening øker både livskvalitet og selvhjulpenhet
Uten trening mister eldre mennesker muskelmasse. Styrketrening er derfor en god løsning, fordi musklene blir sterkere når de utfordres. Og når man er dobbelt så sterk, er det halvparten så vanskelig å komme seg ut av senga og på toalettet.
DigiRehab sine effektanalyser bekrefter at kun 2 x 20 minutters trening i uken har stor innvirkning på funksjonsnivået til pleietrengende eldre.
Graden av selvhjulpenhet har en uvurderlig innvirkning på den eldres livskvalitet. Ledende forskere anbefaler at fysisk trening foreskrives som en behandling på lik linje med for eksempel kolesterolsenkende medisiner, da det er bevist at trening øker både livskvaliteten og den fysisk funksjon.
Deloitte har evaluert effekten av DigiRehab for KL
Stor effekt i kommunens hjemmetjeneste
DigiRehabs produkter er utviklet i tett samarbeid med kommuner, og rundt en 1/3 av de danske kommunene er godt i gang. I kommunene foregår opplæringen som en del av hjemmetjenesten. Her viser effektmålinger at hver investert treningstime reduserer pleien med 7 timer.
DigiRehabs løsning for hjemmetrening, gjennomføres av en helsefagarbeider-ansatt som en integrert del av hjemmetjenesten. Systemet er utviklet av ledende fysioterapeuter. Det skreddersyr et treningsprogram på stedet, basert på individuelle data, forskning og erfaring fra mer enn 15 000 gjennomførte treningsforløp.
I Aalborg kommune har de spesielt gode resultater. Her bruker de faste treningsteam, noe som i snitt gir et redusert årsforbruk på 103 timer hjemmesykepleie pr eldre, etter et gjennomført treningsforløp.
Hjelp til å håndtere fremtidige utfordringer, og dagens rekruttering
Ser vi på de kommende demografi utfordringer vi står ovenfor i Norge, er det estimert en økning på +595 000 i aldersgruppen 67år og eldre , samtidig som det kun vil stige med +24 000 i alder 18-66år (yrkesaktiv alder) frem mot 2050.
Dermed vil omsorgsbehovet allerede i 2035 ha en underdekning i årsverk på 28 000 sykepleiere og 17 500 helsefagarbeidere.
Hjemmetrening reduserer pleiebehovet og behovet reduseres hver gang en person trener hjemme.
Dersom en kommune ansetter for eksempel 2 hjemmetrenere, reduseres behovet for helsefagarbeider-ansatte med 10, noe som tilsvarer ca. 6 millioner kr. årlig. Ikke minst viser erfaringene fra flere kommuner at det er mye lettere å rekruttere nye medarbeidere til hjemmetjenesten når arbeidshverdagen også innheloder trening.