De fleste av casekommunene i en ny evaluering opplever at rehabilitering er et felt som ikke blir prioritert i kommunebudsjettet.
Opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering (2017 – 2019) er evaluert av KPMG, på oppdrag fra Helsedirektoratet. Evalueringen viser at det er bred enighet blant case-kommunene om at opptrappingsplanen har hatt en positiv virkning ved å sette fokus på et felt som tidligere ikke har vært tilstrekkelig prioritert. Samtidig peker rapporten på en rekke forbedringspunkter.
I følge intervjudata fremkommer det at det er en slående enighet blant kommunene, og særlig blant de som jobber i tjenestene, om at satsning på rehabilitering lønner seg og gir besparelser for både samfunnet og kommunene. Likevel opplever de fleste av casekommunene at rehabilitering er et felt som ikke blir prioritert i kommunebudsjettet, står det i evalueringen.
Hverdagsrehabilitering har vært et populært tiltak i opptrappingsplanperioden, som mange kommuner har fått tilskudd til å etablere. Det oppleves at dette har bidratt til å styrke rehabiliteringstilbudet mot eldre hjemmeboende med begynnende funksjonssvikt. Det poengteres at både dette og andre tiltak som er opprettet gjennom midler fra opptrappingsplanen har bidratt til å utvikle og gi spesifikke tilbud rettet mot enkeltbrukere.
Opptrappingsplanen har gitt tilskudd til kompetanse- og kapasitetsheving, samt innovasjon og systemutvikling i kommuner over hele landet. Selv om det mangler gode indikatorer på levering av habiliterings- og rehabiliteringstjenester, viser evalueringen at det har vært en viss styrking av levering av rehabiliteringstjenester av kommuner i Norge. Det er derimot lite som tyder på at habiliteringsfeltet har blitt vesentlig styrket.
Rapporten peker samtidig på at Opptrappingsplanen i bunn og grunn er en tilskuddsordning, og ikke en endringsplan med konkrete eller tallfestede mål. Habiliterings- og rehabiliteringsfeltet er et komplekst tjenesteområde hvor 356 kommuner har forskjellige tilnærming til organisering og metoder, og hvor det er et bredt spekter av aktører.
KPMG anbefaler derfor at det lages en nasjonal plan for habilitering og rehabilitering.
Dette er anbefalingene:
Anbefaling 1 – Utarbeid og vedta en nasjonal plan for habilitering og rehabilitering.
Anbefaling 2 – Revider nasjonal veileder for å gi en mer enhetlig tilnærming i kommunene og spesialisthelsetjenesten.
Anbefaling 3 – Avklar ansvarsfordeling mellom kommune og spesialisthelsetjeneste.
Anbefaling 4 – Revider tilnærmingen til individuell plan.
Anbefaling 5 – Utarbeid et system for å kartlegge totalkostnader og insentivere kost-effektive løsninger.
Anbefaling 6 – Satsning på teknologi for tjenestelevering.
Anbefaling 7 – Styrk registerdata og forskning.