Nullstill

Support nr:: +45 72 11 21 42

Bydel Sagene

Bydel Sagene styrker eldreomsorgen med DigiRehab 

I en tid hvor tjenestebehovet blir stadig mer komplekst og sammensatt, har Bydel Sagene i Oslo valgt å satse på DigiRehab, en digital treningsløsning som styrker eldres funksjonsevne og selvstendighet.

Med en forventet mangel på helsepersonell i årene som kommer, er det avgjørende å finne løsninger som kan bidra til å opprettholde funksjonsnivået hos eldre og effektivisere tjenesten. Dette tiltaket bygger på erfaringer fra et pilotprosjekt i regi av Helseetaten i Oslo kommune og viser hvordan teknologi kan spille en sentral rolle i å møte fremtidens utfordringer i helse- og omsorgssektoren. 

Gjennom prosjektet fikk Bydel Sagene teste DigiRehab i ett år, og erfaringene viste at løsningen passet godt inn i tjenesten. Mia Wedegren, enhetsleder for hjemmebaserte tjenester, forteller at DigiRehab ble valgt fordi den er brukervennlig og kan benyttes av helsefagarbeidere i tillegg til fysioterapeuter, noe som gjør treningen tilgjengelig for flere brukere. 

«Vi ønsket en løsning som kunne brukes av flere ansatte, slik at flest mulig brukere kunne dra nytte av tilbudet. DigiRehab var den beste løsningen for vårt behov,» sier hun. 

Målet med å ta i bruk DigiRehab sin løsning er å opprettholde eller forbedre funksjonsnivået til eldre, slik at de kan klare seg selv lengre og redusere behovet for omfattende tjenester. I Sagene er fokuset særlig rettet mot to brukergrupper, som representerer ulike utfordringer og muligheter: 

  • Innbyggere som mottar mellom 12 og 20 timer hjemmetjenester ukentlig: 
    Denne gruppen består av brukere som fremdeles har en viss grad av selvstendighet og ikke er så svekket av sykdom at de har behov for omfattende pleie. Dette gjør det enklere å innføre tiltak som DigiRehab for å styrke og opprettholde funksjonsnivået. Målet er å forhindre ytterligere funksjonsfall og sikre at disse brukerne forblir selvhjulpne i lengre tid. 
     
  • Innbyggere som står i fare for å trenge to pleiere til stell: 
    Denne brukergruppen mottar daglig bistand fra helsepersonell og er på grensen til å trenge ytterligere ressurser i stellesituasjoner. Overgangen til dette nivået innebærer betydelige ressursutfordringer, både for tjenesten og de ansatte. Ved å her implementere DigiRehab håper Sagene å forhindre at brukere i denne gruppen blir så svekket at de trenger mer omfattende bistand. Å opprettholde en viss grad av selvstendighet har stor betydning for både livskvalitet, helse og motivasjon hos den enkelte. 

Mia Wedegren understreker viktigheten av å arbeide proaktivt med begge gruppene: 

“Ved å fokusere på tilrettelagt aktivitet og trening med DigiRehab kan vi bremse negativ utvikling, samtidig som vi gir brukerne bedre livskvalitet. Ingen ønsker at en pasient skal trenge to pleiere for stell. Det krever enorme ressurser og er tungt for de ansatte. « 

Selv om løsningen fortsatt brukes i begrenset skala, har bydelen flere gode brukerhistorier. Wedegren trekker frem hvordan brukere får økt selvstendighet og bedre livskvalitet, men påpeker at større volum er nødvendig for å kunne måle økonomiske gevinster på en mer pålitelig måte. 

«Vi trenger flere brukere for å kunne se de fulle effektene av tjenesten. Likevel ser vi allerede nå at dette har et stort potensial, både for brukerne og for tjenestene våre,» sier hun. 

For at løsningen til DigiRehab skal kunne nå sitt fulle potensial, mener Wedegren at holdningsendringer blant personalet er avgjørende. 

«Vi må bli flinkere til å tenke aktivitet og bevegelse som en integrert del av behandlingen. DigiRehab må være noe vi aktivt tilbyr og prioriterer, også i travle perioder,» understreker hun. 

DigiRehab er et eksempel på en løsning som er i tråd med anbefalingene i Helsepersonellkommisjonens rapport «Tid for handling». Rapporten slår fast at helse- og omsorgssektoren ikke kan løse fremtidens utfordringer kun ved å øke bemanningen. Effektivisering og forebygging er nøkkelen, og digitale verktøy, som DigiRehab, kan være en del av løsningen for å støtte både brukere og ansatte i en stadig mer kompleks helsetjeneste. 

«Dette er en del av fremtiden.Vi må bruke teknologi for å sikre at vi både kan ta vare på de eldre og samtidig støtte våre ansatte,» sier Wedegren. 

I tillegg til effektene på brukerne fremhever Wedegren hvor enkelt det er å bruke DigiRehab, og hvor godt samarbeidet med leverandøren har fungert. 

Med klare mål om å øke bruken av DigiRehab og gjøre fysisk aktivitet til en naturlig del av eldreomsorgen, ser Bydel Sagene lyst på fremtiden. 

«Vi må tenke helhetlig og forebyggende. DigiRehab gir oss verktøyene vi trenger for å styrke både brukere og ansatte i møte med fremtidens utfordringer,» avslutter Wedegren.