Nullstill

Support nr:: +45 72 11 21 42

Nesna Kommune

Styrker eldreomsorgen med forebyggende innsats og digitale løsninger

Rekruttering av helsepersonell er en stor utfordring for kommuner i Nord-Norge, og derfor er det avgjørende å satse på forebygging. Digirehab gir oss et verktøy til å jobbe målrettet og systematisk med det.

Til tross for at Nesna kommune er en liten kommune med kun 1800 innbyggere, ser de samme utviklingstrekk som resten av landet – en aldrende befolkning og et økende press på helse- og omsorgstjenestene. For å møte disse utfordringene har de valgt å satse mer på forebygging og funksjonsbevarende tiltak, og som en del av denne satsingen har tatt i bruk DigiRehab sine løsninger.

Rekruttering av helsepersonell er en stor utfordring for kommuner i Nord-Norge, og derfor er det avgjørende å satse på forebygging. Ved å styrke innbyggernes funksjonsevne kan vi bidra til at flere klarer seg selv lenger og redusere presset på tjenestene. DigiRehab gir oss et verktøy til å jobbe mer systematisk og målrettet med dette, sier Sindre Remman, hjelpemiddelkoordinator i Nesna kommune.

Bygger opp forebyggende tjenester med tilgjengelige ressurser

Kommunen jobber aktivt for å utnytte ressursene i helse- og omsorgstjenesten på en mest mulig effektiv måte, der forebygging står sentralt. Sindre Remman, med utdanning i fysisk aktivitet og helse, og ergoterapeut Anette Grønhovd, utgjør det forebyggende teamet i Nesna kommune. Sammen har de jobbet målrettet for å avdekke muligheter, styrke innsatsen og bevare funksjonsnivået hos eldre innbyggere.

Vi har ingen dedikert rehabiliteringsenhet i vår kommune, så vi må bruke de ressursene vi har på en mest mulig effektiv måte. DigiRehab gir oss et verktøy som kan hjelpe oss med dette, samtidig som vi gir innbyggerne våre et bedre tilbud. Det hjelper oss å se og støtte potensialet hos innbyggerne våre, og det gjør at vi kan gi et mer presist og motiverende tilbud, forklarer Remman.

Remman understreker at forebygging ikke bare handler om kommunens innsats, men også om at innbyggerne tar en aktiv rolle i egen helse.

Det er viktig at folk forstår hva kommunen kan tilby, men også at de selv har et ansvar for å opprettholde helsen sin. DigiRehab gir oss mulighet til å involvere brukerne mer aktivt i sin egen helse, slik at de opplever mestring og innflytelse – ikke bare mottak av tjenester, sier han.

Gjennom systematisk trening og oppfølging håper kommunen at flere eldre kan opprettholde selvstendigheten sin lenger, noe som både gir bedre livskvalitet for brukerne og frigjør kapasitet i tjenesten.

En stegvis implementering – erfaringene så langt

Avtalen med DigiRehab ble signert i juni 2024, og til tross for at implementeringen har tatt litt lengre tid enn ønsket, er kommunen nå i gang.

For Nesna kommune har det vært viktig å ta en gradvis tilnærming, slik at løsningen blir godt integrert i tjenestene før den skaleres opp. Nå som de ansatte i hjemmetjenesten har fått opplæring på nyåret, er trening med DigiRehab en del av deres daglige arbeidslister. Målet fremover er å gradvis utvide tilbudet, slik at flere brukere får mulighet til å dra nytte av treningen.

Vi har valgt en modell der alle ansatte i hjemmetjenesten skal kunne bruke DigiRehab. Det gjør at vi ikke er avhengige av enkeltpersoner for å holde i treningen, og sikrer at flere brukere kan få et tilbud.

God forankring og kommunikasjon er avgjørende

For Nesna kommune har implementeringen av DigiRehab også vært en læringsprosess. Remman trekker frem viktigheten av tydelig kommunikasjon og forankring i organisasjonen når nye løsninger tas i bruk.

Når en løsning påvirker arbeidshverdagen til ansatte, er det viktig å involvere dem tidlig og sikre en felles forståelse av hvorfor dette innføres. Ved å tydeliggjøre hensikten og gi de ansatte mulighet til å bli hørt underveis, blir det lettere å skape eierskap og engasjement. Vi ser at god dialog og oppfølging er nøkkelen til å få løsningen til å bli en naturlig del av tjenesten, sier han.

Ved å være bevisst på forankring og involvering ønsker kommunen å sikre at DigiRehab blir en varig del av tjenestene og ikke bare et tillegg som forsvinner i en travel arbeidshverdag.

Kartlegging av brukere avdekker skjulte ressurser

Når kommunen skulle velge ut de første brukerne til DigiRehab, gjennomgikk de lister over hjemmeboende eldre i samarbeid med enhetsleder for hjemmetjenesten. Målet var å finne personer som både var motiverte og hadde kapasitet til å gjennomføre treningen.

Vi ser allerede at flere har større kapasitet enn vi først trodde. Når vi setter oss ned sammen med brukeren, har en ærlig samtale og skaper trygge rammer, skjer det noe viktig. Vi får muligheten til å vise dem at de klarer mer enn de tror, og til å vennlig utfordre dem – både fysisk og mentalt. Det handler ikke bare om kartlegging eller tester, men om å bli sett, møtt og heiet frem i sin egen prosess. Mange har krefter og muligheter i seg som ikke alltid kommer til uttrykk før de får en slik invitasjon til å prøve. DigiRehab hjelper oss med å systematisere denne tilnærmingen, slik at flere kan oppleve mestring og få den støtten de trenger for å bevare funksjonsevnen sin, sier Remman.

Fremover ønsker de å jobbe mer systematisk med å definere målgrupper og kriterier for hvem som skal få tilbud om trening. Foreløpig er fokuset på å komme i gang og høste erfaringer, men på sikt ønsker de å utvikle en mer strukturert modell for utvelgelse og oppfølging av brukerne.

Sterkt samarbeid og et positivt syn på fremtiden

Selv om implementeringen har tatt noe lenger tid enn planlagt på grunn av interne tilpasninger i kommunen, har Nesna vært svært fornøyd med samarbeidet med DigiRehab og støtten de har fått underveis.

Vi har fått fantastisk oppfølging og føler oss godt ivaretatt. DigiRehab har vært tilgjengelige, støttende og pådrivere for å få oss i gang, samtidig som de har respektert at vi har trengt tid til å tilpasse oss. Systemet er enkelt og intuitivt med store muligheter for å hente ut data på sikt, og vi ser frem til å ta det i bruk i større skala, sier Remman.

Selv om de fortsatt er i en tidlig implementeringsfase, er optimismen stor. Hjemmetjenesten ser frem til å ta løsningen i bruk og erfare hvordan den kan bidra til økt selvstendighet hos brukerne. Muligheten til å forebygge funksjonsfall og bidra til at flere eldre kan klare seg selv lenger gir stor verdi for både brukerne og de ansatte.

Remman understreker at det handler om mer enn å innføre et nytt verktøy – det er en investering i innbyggernes eksisterende ressurser og deres mulighet til å ta mer kontroll over egen hverdag.

Når vi investerer i folks egne krefter og evne til å mestre hverdagen, bygger vi et samfunn med mer trygghet, frihet og menneskelig verdighet. Det er i hvert fall min mening, sier han med et smil.

Vi gleder oss til å se hva slags resultater vi kan oppnå. Det er ingenting som er mer motiverende enn å bidra til at noen får tilbake styrke, balanse og muligheten til å klare seg selv lenger. Det er givende både for de ansatte og for brukerne, avslutter Remman.