DK - Jammerbugt Kommune
DK- Jammerbugt Kommune knekker pleiebehov - kurven
Når en innbygger først begynner å motta hjemmesykepleie, stiger behovet for hjelp etter kort tid. Sånn behøver det ikke å være. Jammerbugt Kommune har knekt kurven.
Før Jammerbugt Kommune kom i gang med trening i hjemmesykepleien, steg de deltakende innbyggernes pleiebehov i gjennomsnitt med 53 timer i året. En utvikling, som endte opp i flere tusen ekstra pleietimer hvert år. ”Jeg har sett, hvor effektiv trening med de eldre er. Det er ikke en naturlov, at pleiebehovet bare stiger og stiger. Det handler om at bruke de redskaper, vi har til rådighet, hvor trening er en del av løsningen. Trening er nødvendig, hvis vi skal løse de utfordringer, kommunen står over for, sier Sunnhets- og Velferdssjef i Jammerbugt Kommune Henrik Ravn.
Hjemmetrening med DigiRehab knekker pleiekurven
Kommunens seneste effektanalyse viser, at det med hjemmetrening er lykkes å knekke den oppadgående kurve: 77% av de eldre, som har gjennomført treningsforløpet, har fastholdt eller har fått levert mindre hjelp, enn de fikk ved treningens start. Alene det å fastholde nivået for hjelp er avgjørende. For de 74 eldre, som gjennomførte treningen, tilsvarer den reduksjon alene 3922 timer det første året. Det viser data fra kommunens omsorgssystem i forhold til de eldre, som trente med DigiRehab den første halvdel av 2023.
Et fast trenerteam øker effektiviteten
“DigiRehab er intuitivt og kan brukes av alle faggrupper, med kort opplæring. Man behøver ikke en terapeut til å stå for hjemmetreningen. Det skal ikke mange undervisningstimer til for å sette en ny trener i gang. Vi har valgt å arbeide med et fast team av trenere, da det erfaringsmessig øker effekten av treningen”, sier Henrik Ravn.
85 timers mindre pleie
Sammenligner man den utvikling, innbyggerne hadde, da treningen startet, med resultatene etter utført trening i første halvår av 2023, kan den samlede konsekvens av å bruke DigiRehab Hjemmetrening i Jammerbugt Kommune, beregnes til å være 85 timer pr. innbygger, som har gjennomført treningen.
Hjemmetreningen kan redusere medarbeiderbehovet
Den positive utviklingen påvirker også medarbeiderbehovet, fordi der er mindre press på ressursene til hjemmesykepleien, når de eldre blir mer selvhjulpne. Utifra DigiRehabs beregninger kan kommunens hjemmetrening redusere pleiebehovet svarende til 8 stillinger* allerede etter første år. Det har stor betydning i en hverdag, hvor det er krevende å skaffe nok medarbeidere.
“Men det er først og fremst mennesker, det handler om. Våre medarbeidere blir virkelig motiverte av å se de eldre bli bedre og bedre. Man kan si, at hvis man bliver sterk nok til selv å gå på toalettet, så bliver man kanskje også sterk nok til andre ting. Vi vet også, at treningen har positive effekter på de eldre sitt sosiale liv”, sier Henrik Ravn om situasjonen i Jammerbugt Kommune.
Perspektivene for Jammerbugt Kommune er store
Målet er, at 30% av Jammerbugt Kommunes 650 eldre, som mottar hjemmesykepleie, skal trene i et DigiRehab forløp. Det tilsvarer ca. 200 eldre i året. Det er DigiRehabs vurdering, at det er realistisk å forvente samme resultat, som i den siste effektmåling – altså at 74% gjennomfører treningen. Ved en full utrulling kan etterspørselen på pleie dermed reduseres med over 13.000 timer årlig.
”For oss er det rett avgjørende, at DigiRehab er velutprøvd og at vi vet, at det bare virker. Vi ser store resultater med det, vi allerede er i gang med – og har flere eldre på venteliste. Jeg tror bestemt ikke, at vi har nådd grensen for potensialet. Jeg er sikker på, at vi vil se de samme resultater med flere trenere; og vi har allerede ansatt én til. Neste skritt er å se på, om vi med fordel kan anvende DigiRehabs løsninger andre steder enn i hjemmesykepleien, f.eks. på kommunens pleiesentre”, avslutter Henrik Ravn.
* Potensialet er beregnet ut fra, at pleiebehovet reduseres med 85 timer for hver av de 74 eldre, som trener, og at én helsefagarbeider i gjennomsnitt leverer 750 pleietimer pr år.