DK - Aalborg Kommune
Får mer luft med ”Trening før pleie”
I Aalborg Kommune gir kombinasjonen av fulltidstrenere og DigiRehabs hjemmetrening verdifull synergi. Gjenkjennelighet og tydelig prioritering har vært nøkkelen til suksess.
Sunnhets- og eldreområdet er utfordret i disse år. Det er mangel på arbeidskraft, og flere oppgaver skal nå måtte utføres av færre medarbeidere. I flere kommuner betyr det en så massiv personalmangel, at man må skjære ned på servicen og tilbudet til de eldre brukerne.
I Aalborg Kommune har DigiRehab siden 2015 fungert som et viktig redskap i konseptet ”Trening før pleie”. Konseptet har hjulpet mange brukere til å bli mer selvhjulpne og gitt millionbesparelser i eldrepleien.
Kommunen testet i 2021 ut en ny organisering av DigiRehab-treningen. Hvor man før utdannet pleiemedarbeiderne bredt til å ivareta hjemmetrening, er det nå ét team av medarbeidere, som er dedikert til at ivareta treningen med de eldre brukerne.
Effekten overstiger innsatsen
Fra juni til desember 2021 ble 111 eldre innbyggere trent av fulltidstrenerne. 80 innbyggere gjennomførte treningen, og den nye organisering viser, at effekten langt overstiger innsatsen og den effekt, kommunen hadde, med den brede organisering. De gode resultater snakker for seg selv.
Data for de enkelte innbyggers funksjonsevne viser, at det er mulig å redusere eller utsette et eldre menneskes behov for hjemmepleie med cirka ti timer årlig for hver investerte treningstime.
Det betyr helt konkret, at treningen med faste trenere gir mer luft i pleiepersonalets dagligdag og gjør de eldre mer selvhjulpne. Kommunens beregninger viser et årlig redusert timebruk pr. eldre, med et gjennomsnitt på 103 timers hjemmesykepleie etter et fullført treningsforløp på 12 uker.
I tillegg til verdien for et presset eldreområde, viser analysen fra Aalborg Kommune også, at treningen med DigiRehab øker livskvaliteten for de eldre.
Når en eldre selv kan gå på toalettet eller snu seg i sengen, vil de fleste ikke behøve hjelp til det. Det har stor betydning for den eldres livskvalitet – men også for hjemmesykepleien, som i stedet kan bruke ressurser på å løse andre oppgaver.